Υποθαλάσσια Ζεύξη ιδιωτική άμεσα αλλιώς χαθήκαμε; ,του Γεράσιμου Αραβανή

Υποθαλάσσια Ζεύξη ιδιωτική άμεσα αλλιώς χαθήκαμε;

Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τις προετοιμασίες για την υλοποίηση της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας Αιτωλοακαρνανίας, βιάζεται ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων εκλογών προκειμένου να παρουσιάσει έργο, αλλά θεωρούμε και για λόγους πολύ πιο ουσιαστικούς λόγους.

Μια έρπουσα επιχειρηματολογία γίνεται έντονη στη Λευκάδα: κάποιοι περίεργοι και ανεύθυνοι, λένε, εναντιωνόμενοι στη λύση που προωθεί η κυβέρνηση υπονομεύουν το μέλλον του νησιού. Δεν μπορεί η Λευκάδα να προχωρήσει χωρίς άμεσα να συνδεθεί με υποθαλάσσια ζεύξη με την ακτή της Αιτωλοακαρνανίας, υπονομεύεται κάθε προοπτική της.

Γεννάται αμέσως το ερώτημα. Ποιο είναι το κριτήριο για το έργο αυτό, η ταχύτητα, κατά το δυνατόν σήμερα κατά την άποψή τους ή το αναγκαίο έργο που θα λύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα εισόδου και εξόδου στο νησί;

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η ταχύτητα υλοποίησης του έργου και μόνο δεν είναι η απάντηση ή μάλλον είναι εκ του πονηρού. Εξάλλου ένα τέτοιο έργο δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί πριν από έξι- επτά χρόνια, γεγονός που ακυρώνει το επιχείρημα ότι η Λευκάδα δεν αντέχει άλλο καλοκαίρι χωρίς ζεύξη. Η προσπάθεια όλων αυτών στοχεύει να δημιουργήσει κλίμα αποδοχής της λύσης της υποθαλάσσιας ζεύξης που η κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες προωθούν, έστω και αν είναι εντελώς ασύμφορη για το Κρατικό ταμείο και τη Λευκάδα

Οι Λευκαδίτες δεν απορρίπτουν την ανάγκη σύγχρονης σύνδεσης με την Αιτωλοακαρνανία απορρίπτουν μόνο τη λύση που προωθείται. Μία λύση που αποφασίστηκε ερήμην τους πριν από 20- 30 χρόνια χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη σκοπιμότητας, μελέτη του φόρτου των οχημάτων ετήσια και κατά μήνα, περιβαλλοντική μελέτη ώστε να προστατευτεί το ευαίσθητο περιβάλλον του Αβλέμονα στοιχείο ζωής και ταυτότητας της Λευκάδας. Αντίθετα ζητούν μία λύση που θα έχει προοπτική για πολλές δεκαετίες, θα λύνει τα προβλήματα και δεν θα δημιουργεί νέα.

Καμία από αυτές τις προϋποθέσεις η προωθούμενη λύση δεν ικανοποιεί. Ένα δείγμα της προχειρότητας και της παντελούς έλλειψης σχεδιασμού και της επικράτησης άλλων κριτηρίων είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του βουλευτή Θανάση Καββαδά. Αναφέρει:

Ξεκίνησαν οι κυκλοφοριακές έρευνες για την Υποθαλάσσια Ζεύξη. Οι έρευνες αφορούν:

α) αυτοματοποιημένες μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου

β) έρευνα προέλευσης προορισμού με συνεντεύξεις των διερχόμενων οδηγών

γ) ερωτηματολόγιο δεδηλωμένης προτίμησης σε διάφορα σημεία της πόλης της Λευκάδας.

Οι έρευνες αφορούν τη χειμερινή περίοδο και θα επαναληφθούν εξ ολοκλήρου του καλοκαίρι, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο του έτους.

Ο τόπος μας αλλάζει και προχωρά μπροστά με μεγάλα έργα.

Η Λευκάδα μας αξίζει το καλύτερο.…

Τώρα κατόπιν εορτής θα γίνουν κάποιες μελέτες που πρακτικά δεν θα έχουν καμία επίδραση πάνω στην ήδη ειλημμένη απόφαση.

Πρόσφατα 31 συμπολίτες μας απευθύνθηκαν στον αρμόδιο Υπουργό και υπέδειξαν συγκεκριμένη λύση όδευσης του έργου, λύση που ικανοποιεί όλα όσα η προωθούμενη κλήση δεν κάνει. Η όδευση που προτείνεται είναι από την ακτή της Αιτωλοακαρνανίας και στο σημείο που ο Αβλέμονας στενεύει θα τον διασχίσει μέσω τοξωτής οδού που δεν θα παρεμποδίζει τα θαλάσσια ρεύματα και την ανανέωση των υδάτων και θα εισέρχεται στη Λευκάδα σε σημείο μεταξύ του βιολογικού καθαρισμού και του Καλιγωνίου. Κατά αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η είσοδος στην περιοχή του ΚΤΕΛ που πλέον δεν είναι εκτός πόλης, αλλά το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της με μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού, σχολεία, διοικητήριο κλπ και τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη της θα επιταχυνθεί.

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι το κόστος του έργου, η ιδιοκτησία του και ποιος θα έχει τη λειτουργία και την εκμετάλλευση του.

Το προηγούμενο έργο θα κοστίσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, πιθανό 80 και περισσότερα, ενώ μπορεί να γίνει σύγχρονο έργο ζεύξης εντελώς λειτουργικό με 20 ή το πολύ 30 εκατομμύρια. Από τη μία οι πόροι λείπουν και από την άλλη όπου η κυβέρνηση θέλει είναι απλόχερη και σπατάλη.

Η κυβέρνηση προωθεί τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή με κρατικά κυρίως κονδύλια και εκμετάλλευση από τον ιδιώτη για ορισμένες δεκαετίες που θα αποδώσουν μεγάλα κέρδη. Τα κέρδη αυτά θα προέλθει από το κράτος και τα διόδια που θα επιβληθούν στα διερχόμενα οχήματα. Η λύση που προτείνουμε λόγω πολύ χαμηλότερου κόστους μπορεί να υλοποιηθεί με κρατικούς πόρους, χωρίς εμπλοκή ιδιώτη και χωρίς διόδια για τους διερχόμενους.

Το υποθαλάσσιο τούνελ πρέπει να απορριφθεί σε κάθε περίπτωση λόγω του υψηλού κόστους του και για το λόγο επίσης ότι θα επιβαρύνει ιδιαίτερα το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η εμμονή στα μεγάλα έργα που θα φέρουν την ανάπτυξη, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Θανάσης Καββαδάς, μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει στην κατασπατάληση τεράστιων πόρων, την υπερχρέωση της χώρας, την καταστροφή του περιβάλλοντος και με μικρή ωφέλεια για τον τόπο. Η Λευκάδα έχει ανάγκη από έργο σύνδεσης φθηνό κατά το δυνατόν, λειτουργικό και δημόσιο και παράλληλα ουσιαστικά μέτρα βελτίωσης των υποδομών της που χωλαίνουν επικίνδυνα και προστασία του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας της.

Στο θέμα αυτό κανένα κόμμα, καμία δημοτική παράταξη δεν μπορεί να σωπαίνει ή να απαντά με μισόλογα. Ιδιαίτερα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα περασμένα χρόνια και οι δημοτικές παρατάξεις τους έχουν ταχθεί κατά το παρελθόν αναφανδόν υπέρ της υποθαλάσσιας ζεύξης. Όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία που σήμερα έχει κάνει την υποθαλάσσια ζεύξη σημαία της, ή το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που δια στόματος του προέδρου του θεώρησε την υποθαλάσσια ζεύξη πρώτης προτεραιότητας και την περίοδο που η δημοτική του παράταξη ήταν δημοτική αρχή τροποποίησε την αρχική της θέση και συμφώνησε σε μία τέτοια λύση. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα άμεσα πριν τις ερχόμενες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση η όποια λύση επιλεγεί δεν μπορεί να γίνει ερήμην του λαού. Πρέπει να ενημερωθεί ολοκληρωμένα και πολύπλευρα, να πει τη γνώμη του και να εγκρίνει την όποια λύση. Αυτό ισχύει για όλα τα σημαντικά ζητήματα.

Γεράσιμος Αραβανής